• Moxa, cupping en guasha

  • Moxa, cupping en guasha zijn onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

    Moxa is een kruid (bijvoetkruid of artemisia vulgaris) dat een verwarmende werking heeft. Het kan in verschillende vormen gebruikt worden. Torentjes van losse moxa kunnen op de huid worden geplaatst, met een sigaar van moxa kan de huid of een acupunctuurnaald worden verwarmd. De warmte van de moxa dringt diep door in acupunctuurpunten om de qi te stimuleren.

    Cupping is het plaatsen van glazen of kunststof bollen op de huid en deze vacuĆ¼m te trekken waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk wordt verbeterd. Stagnaties en blokkades in de qi stroom worden opgeheven. Cupping kan gebruikt worden bij onder andere spier- en gewrichtsklachten. Op de plaats waar de cup geplaatst is, zal een ronde, rode tot paarse verkleuring zichtbaar worden die echter na een paar dagen weg trekt.

    Guasha is een techniek waarbij met een speciale schraper van jade, hoorn of metaal over de, van te voren met speciale olie ingesmeerde huid, wordt geschraapt. Hierdoor wordt de huid rood en op plaatsen waar de stagnatie zich bevindt, kleurt de huid van rood tot paars. Hoe donkerder de vlek wordt, hoe chronischer de klacht is. Met quasha wordt stagnatie opgeheven. Pijn-, nek- en schouderklachten kunnen zeker met quasha behandeld worden.